Follow a Farmer

Martin Andersson, Löderup

Follow a Farmer profil: Martin Andersson

11 grödor ger större chans att lyckas

Planering! Massor av planering. Det är nyckelordet för Martin Andersson som brukar 290 hektar två mil från Ystad i södra Skåne.

- Risken att det går fel är mindre, när du har många grödor, säger Martin, som i år har ersatt sockerbetor i odlingsplanen med matpotatis. De 45 hektar med matpotatis kommer att bli en av hans fem favoritgrödor. De andra är spenat till frö, morötter, ängsgröe och grynhavre. Det är dessa grödor, som vi tar extra hand om, när vi till exempel skall bevattna, förklarar Martin. Han kan bevattna i stort sett hela sin mark, och det har resulterat i bättre skörd. Martins strategi med att kunna bevattna bidrog till att säkra ett bra resulat. Med en så hög nettoskörd på över 2 ton per ha så bidrog spenaten till att göra resultatet för året bättre än budgeterat.

- Och det är bättra än sockerbetor, som ger cirka 8000 kronor på varje hektar, konstaterar Martin. Spenatfröna exporteras till Danmark, och en låg kurs på den svenska kronan gör det till en extra bra affär.

Martin administrerar även naturbetesmark på omkring 100 hektar med cirka 70 betesdjur. Här betar boskap av raserna Charolais, Simmental och Angus som ingår i program för korsningsavel. Hos Löderups Gris finns en avelsbesättning med cirka 300 suggor i integrerad produktion.

Gården är en av pilotgårdarna i "Odling i balans" och är organiserad enligt produktionsprincipen LEAN. Martin är mycket mån om att minimera gårdens fysiska miljöavtryck men också om att gårdens verksamhet ska utgöra en förebild för svenskt lantbruk. "Miljö och ekonomi måste gå hand i hand", säger Martin.

  • Produkter: Revystar XL för spannmål, Focus Ultra, Comet Pro, Signum
  • Grödor: Spenat, potatis, lök, morötter, ängsgröe, höstvete, vårvete, grönfoder av havre (till nötkreaturen), raps, grynhavre

Lär dig mer om Martin

Filosofi

"Maximal produktion med optimal input" är rättesnöret på gården, eftersom Martin är mycket mån om att minimera produktionens fysiska miljöavtryck, men också om att gårdens verksamhet ska utgöra en förebild för svenskt lantbruk.

''Miljö och ekonomi måste gå hand i hand. Det är viktigt att aktiviteterna på åkrarna påverkar miljön så lite som möjligt negativt och att samtidigt göra sådant som skapar positiva fördelar, t.ex. blommor, medicinalväxter, lärkrutor för häckande lärkor och liknande", säger Martin Andersson

Att få berätta om ett professionellt och välfungerande jordbruk är motivationen för att vara med i Follow a Farmer, och Martins hängivenhet lyser igenom tydligt när man pratar med honom.

Företaget

Löderups Växt AB och Löderups Gris drivs av sammanlagt 8 personer och bedriver verksamhet inom växtodling, djuravel och förvaltning av naturbetesmarker. Gården är en av pilotgårdarna i "Odling i balans" och är organiserad enligt produktionsprincipen LEAN. Martin är mycket mån om att minimera gårdens fysiska miljöavtryck men också om att gårdens verksamhet ska utgöra en förebild för svenskt lantbruk.

Naturbetesmarkerna utgör omkring 100 hektar med cirka 70 betesdjur. Här betar boskap av raserna Charolais, Simmental och Angus som ingår i program för korsningsavel. Hos Löderups Gris finns en avelsbesättning med cirka 300 suggor i integrerad produktion.

Grödor

Martin har stort fokus på detaljerna för att säkerställa att det inte används mer kemikalier än nödvändigt. Det innebär att man på åkrarna håller extra noggrann uppsikt över dosering och markstatus. Jorden ska vara väldränerad och ha rätt pH, och jordmånskartan analyseras noggrant

Sammanlagt har man 260 hektar där man bland annat odlar vete (36 hektar), potatis (31 hektar), raps (28 hektar), korn (25 hektar) och sockerbetor (21 hektar).

Produkter

Revystar XL för spannmål, Focus Ultra, Comet Pro, Signum.

Alla profiler

Träffa nya 7 lantbrukare från Danmark, Sverige och Finland och få inspiration inför hela säsongen 2023!

Träffa 7 lantbrukare från Danmark, Sverige och Finland och få inspiration inför hela säsongen 2022!

Top